Varför storbolag (och inte startups) kommer driva digital tillväxt framöver

Silos. Tröghet. Långsamhet. Att göra en digital resa på ett större bolag kan vara en utmaning. Men det måste inte vara så, menar Niklas Roupé, grundare och vd för den digitala growth-byrån Bombayworks.

https://a.storyblok.com/f/223101/1960x1000/cb3b1e0c61/why-large-companies-will-drive-digital-growth-in-the-future.jpg

Det snackas mycket om hur agila och snabbfotade startups är. Storbolagen däremot, kan vara långsamma och ha svårt att springa snabbt. Eller? Absolut inte alltid, menar Niklas Roupé på den digitala growth-byrån Bombayworks:

”Digital tillväxt är en självklarhet hos startups, men det finns en enorm hävstång när storbolagen ger sig in i en transformation.”

Lätt med splittrat fokus

Därmed inte sagt att det inte finns utmaningar. En svårighet för större bolag kan vara att de ska bygga en digital affär samtidigt som de måste hålla igång sin kärnverksamhet.

”Det blir lätt ’split vision’. Här blir vår uppgift att leda dem genom hela processen, från problemställning till lönsamhet”, säger Niklas Roupé.

Rent konkret kan det handla om att ta fram en strategi för en ny e-handel, för att därefter bygga den tekniska lösningen – och slutligen säkerställa att den leder till intäkter. En viktig del handlar därför om användarupplevelsen i slutet av tunneln.

“Historien har visat att vi konsumenter drivs av annat än bara tekniska specifikationer. Här behöver man jobba med UX-design och ständiga iterationer för att öka konverteringen.”

“In-house-sjukan” – en dyr historia

Att lyckas med en digital resa handlar med andra ord inte bara om affärsutveckling, teknik eller design – alla tre delarna är lika viktiga för att kunna växa digitalt. Liksom någon som faciliterar hela resan:

”Många större bolag jobbar av tradition i tydliga silos. Då kan det behövas en brygga mellan olika avdelningar för att utnyttja den data och de konsumentinsikter som redan finns”, säger Niklas Roupé.

”Vi kallar det för ’in-house-sjukan’. Man måste inte äga allting internt. Det är otroligt dyrt och tidskrävande att rekrytera, utveckla och behålla digital spjutspetskompetens. Jag ser att konsulter har en ännu viktigare roll framöver om man vill jobba snabbt och driva den digitala utvecklingen framåt. Men det gäller att hitta någon som förstår hela värdekedjan.”

En invändning är att många större bolag jobbar hårt med just detta. Vissa köper upp mindre byråer för att få in digital expertis, medan andra satsar stort på att bygga upp intern kompetens för att framtidssäkra verksamheten. Niklas Roupé menar dock att det finns mer agila sätt att jobba på:

Räcker inte att leverera powerpoints

När han drog igång Bombayworks var det för att utmana konsultjättarna med just det. Under åren har bolaget, som har 75 anställda i Stockholm, Malmö och Mumbai (tidigare Bombay), gjort digitala resor tillsammans med allt från Ikea och Electrolux till Isadora och Orkla.

Överlag är helhetstänket den viktigaste USP:en:

”Det räcker inte att leverera powerpoints. Vårt uppdrag är inte bara att ta fram en strategi – utan också att ta den i mål”, säger Niklas Roupé.

Publicering: Breakit, september 2020

Veronica von Feilitzen

Kontakta Veronica

Vill du veta mer om hur vi arbetar? Kontakta Veronica von Feilitzen, CEO, för att ta reda på hur vi kan hjälpa er på er digitala resa.

Boka möte med Veronica
Anna Frössén

Kontakta Anna

Har du frågor om oss, digital tillväxt eller vill du bolla digitala utmaningar du står inför just nu? Kontakta Anna Frössén, Head of sales.

Boka möte med Anna