Varför syns inte min hemsida på Google?

En av de första frågorna som ofta ställs efter att en hemsida lanserats är: "Varför syns inte hemsidan på Google?". Att vara osynlig på en av världens största sökmotorer är problematiskt. I den här artikeln kommer vi att fokusera på en viktig del av detta problem - indexering. Vi utforskar vad indexering är, varför det är viktigt och hur du kan säkerställa att er hemsida syns på Google.

Boka ett möte för att prata SEO med oss

Vad är indexering?

Indexering är processen där en sökmotor som Google katalogiserar och lagrar webbplatser och deras innehåll i sin databas. Det är först efter att en webbplats är indexerad av Google som den överhuvudtaget kan visas bland sökresultaten. Här kan du läsa en övergripande artikel om vad SEO är.

För att visualisera den här processen används ofta en spindel som metafor. Den här spindeln kryper längs ett nät och gör små noteringar av innehållet den hittar på vägen. Trådarna som håller ihop nätet är sidans länkar. En bra länkstruktur underlättar således crawlingen och målar upp en bild för “spindeln” om hur sidorna hänger ihop med varandra.

Därför är indexering viktigt

Endast indexerade webbplatser kan visas i Google:s sökresultat. Om din webbplats inte är indexerad, kommer den inte att synas för potentiella besökare, oavsett hur bra innehållet är. Ofta är indexeringen en hygienfaktor, när sidan väl dykt upp på Google är det lätt att glömma bort det. Sen plötsligt en dag noterar du att det tar evigheter innan dina nya sidor dyker upp bland sökresultaten. Vi går in på knep du kan ta till redan idag för att minimera risken för det problemet.

Verktyg för att skynda på indexeringen

För att säkerställa att din webbplats är korrekt indexerad och optimerad för Google, är Google Search Console ett nästintill oumbärligt verktyg när man arbetar med SEO. Här är några åtgärder du kan använda dig av i Google Search Console:

Verifiera din hemsida: Först och främst måste du verifiera att du äger och har kontroll över din hemsida i Google Search Console.

Ladda upp din sitemap: Genom att skicka in din sitemap till Google Search Console ger du Google en översikt över din hemsidas innehåll. Detta hjälper Google att navigera och indexera dina sidor mer effektivt.

Övervaka indexeringsstatus: Google Search Console ger dig möjlighet att övervaka hur många av dina webbsidor som har blivit indexerade. Detta hjälper dig att diagnostisera eventuella problem.

Åtgärda eventuella fel: Om du upptäcker fel eller problem som hindrar indexeringen av din webbplats, kan du använda Google Search Console för att ta itu med dem. Verktyget ger ofta specifika rekommendationer för att lösa tekniska problem.

Be om en ny crawl: Om du har gjort stora förändringar på enskilda sidor kan du manuellt be om en ny crawl på dessa.

Så begärs en indexering från Google

Genom att använda Googles verktyg Google Search Console kan du begära en indexering. Navigera till din profil och sök efter URL:en som du vill indexera. Då får du upp sidans nuvarande status och en möjlighet att "request indexing". Detta gör att nya sidor eller förändringar plockas upp snabbare.

Tänk på att det räcker med att klicka en gång, så gör det när sidan är helt färdig. Glöm inte bort att ha en god struktur på hemsidans interna länkar. Det har i vår erfarenhet minst lika stor inverkan på hur snabbt sidor indexeras.

Vanliga problem kopplat till indexering

Tekniska problem: Tekniska problem på din webbplats, som felaktig robots.txt-fil eller noindex-taggar, kan stå i vägen för indexering.

Ny webbplats: Om din webbplats är ny kan det ta tid för Google att upptäcka och indexera den. Genom att ladda upp en sitemap och begära en indexering kan du skynda på processen.

Låg kvalitet eller duplicerat innehåll: Googles spindel är inte dum, den spenderar ogärna energi i onödan och gör sitt bästa för att undvika sidor med låg kvalitet eller duplicerat innehåll.

Blockerad av Robots.txt: Om du oavsiktligt blockerar Google från att indexera din webbplats via robots.txt-filen kommer du inte synas i sökresultaten. Det kan du enkelt kontrollera genom att lägga till /robots.txt efter din domän och se vilka sidor som är blockerade.

Alldeles för stor och rörig sida: Man pratar om “crawl budget” i SEO-sammanhang. Vilken budget som allokeras till en sida är kopplad till sidans kvalité. Om du har fler länkar in till din sida får du en större budget. Det innebär att om du har väldigt få länkar, men en enorm hemsida, kommer det ta längre tid innan alla sidor indexeras. Likaså kommer uppdateringar ta längre tid innan de får effekt. OBS: Det här är inget du behöver oroa dig för om du inte har en enorm hemsida. Med det sagt, här är några åtgärder du bör ha i åtanke som är bra oavsett storlek på sidan:

  • Förbättra PageSpeed

  • Arbeta med tydliga interna länkar

  • Undvik långa kedjor med redirects

  • Sikta på en platt sidstruktur

  • Begränsa mängden duplicerat innehåll

Sammanfattningsvis, så får ni sidan att visas på Google:

  • Se till att din webbplats är tekniskt optimerad för sökmotorer och att inget hindrar indexeringen.

  • Skapa högkvalitativt och unikt innehåll med gott om interna länkar som är relevanta för dina besökare.

  • Se till att Google Search Console är uppsatt korrekt.

Veronica von Feilitzen

Kontakta Veronica

Vill du veta mer om hur vi arbetar? Kontakta Veronica von Feilitzen, CEO, för att ta reda på hur vi kan hjälpa er er digitala resa.

Boka möte med Veronica
Anna Frössén

Kontakta Anna

Har du frågor om oss, digital tillväxt eller vill du bolla digitala utmaningar du står inför just nu? Kontakta Anna Frössén, Head of sales.

Boka möte med Anna