En krigsflyktings utvecklingshistoria

William Isber är Bombayworks senaste anställda utvecklare. Som krigsflykting från Syrien kom han 2015 till Pajala i Sverige. Hans historia är minst sagt fascinerande.

https://a.storyblok.com/f/223101/4614x3076/c96120722b/william-isber.jpg

Vem är du?

– Jag är en 45-årig fullstack dot.net och React JS-utvecklare, jag är gift och har två barn. Jag har arbetat som lärare och utvecklare, både i Syrien och Sverige. Jag har nyligen arbetat för ett större konsultföretag i flera år.

Vad kommer du att bidra med till BW?

– Jag är en erfaren utvecklare, men de senaste två månaderna har jag lärt mig mer än jag gjort under de senaste två åren. I större konsultföretag har jag känt mig som en maskin, ett nummer bland många. Här känner jag mig användbar och som en människa. Jag jobbar hårt men känner mig avslappnad.

Berätta din bakgrundshistoria.

– Jag bodde i Syrien, men när kriget eskalerade flydde jag till Sverige. Det var en livsfarlig resa, och jag var tvungen att lämna min familj i Syrien.

– Jag kom till Pajala i norra Sverige. Efter 14 dagar fick jag praktik på en gymnasieskola som utvecklare och mattelärare. Samtidigt hjälpte jag en universitetsstudent i Umeå med avancerad matte liksom en ung autistisk tjej i Pajala, med enklare matte.

– Efter en månad ville skolan ge mig heltidsanställning; det var tyvärr omöjligt eftersom jag ännu inte hade något uppehållstillstånd. Men jag fortsatte jobba så många timmar som möjligt.

När William bott nio månader i Pajala blev han kontaktad av Talent Without Borders i Malmö.

– Talent Without Borders lärde mig hur svensk arbetskultur fungerar. Efter det satte de mig i kontakt med Cap Gemini, som erbjöd mig praktik i tre månader. Därefter ett halvårsvikariat. Därefter heltidsanställning.

William flyttade till Ystad och sedan till Malmö. Han arbetade för Cap Gemini i tre år. Sedan fick han jobb på Avensia i Lund och efter två år återvände han till Cap Gemini. Sedan februari 2024 arbetar han för Bombayworks.

– Jag tycker att kulturen på Bombayworks är helt fantastisk. Med Bombayworks känner jag mig redan hemma.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Min familj kom till Sverige två och ett halvt år efter mig. Det var omöjligt att komma samtidigt som jag flydde eftersom det var så farligt. Jag flydde kriget på en överfull flyktingbåt i Medelhavet. Att återförenas blev möjligt på grund av att jag hade en fast inkomst och ett boende i Sverige. De kunde då resa med flyg. Vi gillar att spendera tid tillsammans. Oftast promenerar och pratar vi tillsammans. Vi bor i Hyllie i Malmö, och vi gillar att promenera längs stranden i Malmö. Jag tycker också om att gå till gymmet.

Veronica Feilitzen

Kontakta Veronica

Vill du veta mer om hur vi arbetar? Kontakta Veronica von Feilitzen, CEO, för att ta reda på hur vi kan hjälpa er er digitala resa.

Boka möte med Veronica
Anna Frössén

Kontakta Anna

Har du frågor om oss, digital tillväxt eller vill du bolla digitala utmaningar du står inför just nu? Kontakta Anna Frössén, Head of sales.

Boka möte med Anna