Google Tag Manager vs Google Analytics – vi reder ut begreppen

Vad är skillnaden mellan Google Tag Manager och Google Analytics? Ersätter Google Tag Manager Google Analytics? Det är frågor vi får med jämna mellanrum, vilket visar att det finns en del missförstånd kring detta. Vår Head of Insights, Karin Vikström, reder ut begreppen.

exempel

Det korta svaret är att Google Analytics (GA) är ett webbanalysverktyg som samlar in och visar upp data om era användare i olika typer av rapporter. Google Tag Manager (GTM) är ett tagghanteringsverktyg som kan användas för att på ett enkelt och säkert sätt hantera den kod som behövs för att samla in data till Google Analytics och andra verktyg, t ex Meta insights och Linkedin insights. Vi rekommenderar att de används tillsammans för att få ut full effekt av er webbanalys och uppföljning av digital marknadsföring. I den här artikeln kommer vi att ge en mer detaljerad beskrivning. Vi börjar med att gå igenom vad Google Analytics och Google Tag Manager används till.

Vad är Google Analytics?

Google Analytics 4 är det absolut vanligaste webbanalysverktyget hos våra kunder. Det är ett gratisverktyg utvecklat av Google. I Google Analytics kan du se rapporter som exempelvis visar antal användare, vilka sidor de besöker, hur länge de befinner sig på olika sidor samt vilka formulär de skickar in. Detta kan kopplas ihop med vilken marknadsföringskampanj användaren kom ifrån och på så sätt hjälpa företag att investera sin marknadsföringsbudget bättre. Datan i Google Analytics kan också användas för att analysera hur vi kan förbättra själva sajten och få fler att köpa (eller andra konverteringar), alltså det som kallas konverteringsoptimering. För oss som byrå innebär detta att vi kan visa att vi levererar på de KPI:er och mål vi satt i början av ett projekt. 

Hur fungerar Google Analytics?

För att analysverktyget ska kunna samla in data om användaren behöver Google Analytics spårningskod läggas in på alla sajtens sidor. Genom att installera spårningskoden så samlas viss data om användare och sidvisningar in och Google Analytics 4 har funktioner för att automatiskt samla in data om nedladdning av filer, klick på utgående länkar mm men det finns fortfarande delar av spårningen som du behöver konfigurera själv. Det gäller t ex vad som är konverteringar på din webbplats. Alltså att en användare skickar in ett formulär och en tacksida visas. Eller klickar på en viss knapp. Detta kallas key events eller på svenska: viktig händelse. Att konfigurera key events är viktigt för att alla rapporter i Google Analytics ska fyllas med data.

Denna spårning kan sättas upp direkt i sidans källkod och det behöver i så fall göras av en utvecklare och alla inställningar eller tillägg i spårningsscripten behöver också göras direkt i sidans källkod. Detta blir en begränsning för marknadsförare och analytiker samt mycket jobb för utvecklare. Alternativet till att lägga analysverktygets spårningskod direkt i källkoden är Google Tag Manager (eller ett annat tag management-verktyg). 

Vad är Google Tag Manager?

Google Tag Manager är ett tagghanteringsverktyg, ett verktyg för att organisera, hantera och uppdatera taggar på en webbplats. När vi pratar om uppföljning av digital marknadsföring och insamling av data så är en tagg en bit kod som är utformad för att samla in och skicka information till ett annat system, till exempel spårningskoden för Google Analytics (eller Meta Pixel som skickar information till Meta). Google Tag Manager gör det möjligt att lägga till, ändra eller ta bort taggar utan att behöva involvera utvecklare och ändra i den underliggande koden.

Google Tag Manager fungerar som en behållare för alla taggar på en webbplats. En utvecklare behöver implementera Google Tag Manager på webbplatsen. När en besökare sedan besöker webbplatsen laddas Google Tag Manager-behållaren in och då aktiveras de taggar som är inställda att utlösas på den aktuella sidan. Google Tag Manager kan också användas för att ställa in regler för när taggar ska utlösas, till exempel baserat på besökarens beteende eller vilken sida de besöker. Google Tag Manager ger en tydlig översikt över de marknadsförings-taggar som används på en webbplats. För företag med aktiv digital marknadsföring så kan det handla om ett större antal.

Förutom att det är enklare att använda Google Tag Manager så minskar även risken för fel på sajten eftersom koden inte behöver röras.

Sammanfattning

För att sammanfatta svaret på vår inledande fråga om Google Tag Manager vs Google Analytics så är svaret alltså att det ena inte utesluter det andra. Verktygen gör olika saker. Google Tag Manager är verktyget för att implementera och hantera de taggar som samlar in data, medan Google Analytics är verktyget som vi använder för att visa och analysera datan. De jobbar bäst tillsammans: vår rekommendation och best practice är att alltid använda Google Tag Manager för att lägga in Google Analytics-spårning.

Anna

Undrar du något?

Har du frågor om oss, digital tillväxt eller vill du bolla digitala utmaningar du står inför just nu? Hör av dig!